Utveckling

Historien bakom SKIMATERIA-metoden

SKIMATERIA har utvecklat sicklar, rillerverktyg, borstar och andra produkter för att skidor ska glida optimalt. Bakom dessa produkter ligger forskning i tribologi i samarbete med Uppsala universitet. SKIMATERIA levererar sina produkter och bidrar med sin expertkunskap till bland annat Svenska längdskidlandslaget och Team Tynell.

NY KUNSKAP OM SKIDOR TACK VARE FORSKNING

För att skidor ska glida lätt behöver belagens aktiva glidytor göras släta, på mikrometernivå, vilket dagens forskning visar. Släta glidytor behövs oavsett om skidorna är vallade eller inte och oavsett om de har en struktur eller inte.

Släta glidytor kan uppnås på olika sätt. Att göra ett bra grundarbete med skidorna är det viktigaste och att applicera glidvalla är mindre viktigt om skidan har släta glidytor med bra struktur

 

 

 

 

 

 

 

SPECIALUTVECKLADE SICKLAR FÖR SLÄTA KONTAKTYTOR PÅ SKIDORNAS BELAG

SKIMATERIA har tillsammans med bland andra Ronnie Löf, skidåkare på elitnivå, och professor Sture Hogmark, forskare vid Uppsala universitet, tagit fram sicklar som ger optimalt släta kontaktytor på skidornas belag. Hemligheten är att avgrada och polera sickelns eggar. Sicklarna behöver också vara tillverkade i rätt material för att behålla form och skärpa under lång tid.

Helt släta belag fungerar dock sällan bra. Detta är viktigt att känna till. Det krävs normalt sett att skidorna har en kombination av släta kontaktytor och en struktur anpassad till skidföret.

EXAMENSARBETE RUNT SICKLAR

SKIMATERIA har i samarbete med Uppsala universitet utfört ett examensarbete i tribologi. En utrustning togs då fram för att testa och utvärdera skidbelagets friktion och funktion mot olika typer av snö och is.

Tribologi är läran om hur ytor interagerar i kontakt med varandra. Det döljer sig nämligen en hel del teoretisk kunskap bakom de till synes enkla åtgärder som gör att sickeln fungerar så bra. Sture Hogmark har i sin forskning kunnat förklara varför skidbelaget, och därmed även sickelns egg, måste vara betydligt slätare än de produkter som finns på marknaden idag.

SAMARBETE MED SVENSKA SKIDLANDSLAGET

För att förbättra och modifiera de verktyg som används vid preparering av skidbelagen har SKIMATERIA sedan ett antal år ett samarbete med Svenska skidlandslaget. Vi levererar produkter och bidrar med vår expertis till landslaget under avtalstiden. I och med detta samarbete är SKIMATERIA medlem i Cross Country SKI TEAM Sweden.

PATENT

SKIMATERIA har numera ett godkänt patent på skrapan (Nr. SE 531 634 C2). Projektet stöttas ekonomiskt av Innovationsbron Uppsala.

LÄS MER OM GLIDTESTER

Testerna visar på mycket intressanta resultat som förstärker vår övertygelse om att vi jobbar på rätt sätt när det gäller produktframtagning för olika verktyg som används för preparering av glidytan på skidor.